уторак, 21. октобар 2014.

Predstavite se na pravi način



Izgradite svoj imidž


Bilo da ste u potrazi za nekom dodatnom zaradom, tražite stalni posao ili želite da menjate postojeći, prvo mesto odakle kreće potraga je - Internet. Oglasi, sajtovi, portali, sajtovi firmi - slobodna radna mesta se oglašavaju na razne načine. Bez obzira da li tražite posao koji se radi online, u kancelariji ili na terenu, važno je da se potencijalnom poslodavcu predstavite na pravi način.





Proučite oglase iz oblasti koja vas zanima, pročitajte opise poslova i šta se od kandidata traži da bi dobio taj posao. Predlažemo da krenete od najposećenijih portala kao što su Infostud, Lako do posla, Klik do posla... Ako ste već iskusni u nekoj oblasti, dobro je da posetite i sajtove HR agencija i vidite njihove konkurse, jer nisu uvek oglašeni na portalima – Adecco, GiGroup, Hill. Takođe, danas većina ozbiljnih kompanija ostavlja mogućnost da ih kontaktirate preko kontakt forme na sajtu firme, i da na taj način vaša prijava stigne u prave ruke.


Posle nekoliko pročitanih oglasa, može se desiti da se obeshrabrite kada vidite zahteve budućih poslodavaca, ali ne odustajte.





Oni zapravo reklamiraju radno mesto koje oglašavaju, nudeći uglavnom rad u prijatnom okruženju, šansu za napredovanjem i usavršavanjem i nagrade u skladu sa postignutim rezultatima. Vaš zadatak je da im prodate svoj najbolji proizvod, ono na čemu ste radili tokom silnih godina školovanja, rada, volontiranja, učenja jezika, vožnje, računara... da im prodate -  sebe.



Kako napisati CV koji će privući pažnju


Odakle početi? Od radne biografije, naravno, ili da se držimo savremene terminologije: treba vam dobar CV. Zapravo, ne dobar, nego najbolji, ako želite da prođete prvi krug eliminacija.





Na internetu možete naći dosta saveta kako napisati CV i primera koje možete da iskoristite. Osnovno za šta on treba da posluži je da poslodavac stekne uvid u vaše radno iskustvo, obrazovanje i neka dodatna znanja i veštine koje posedujete. Ipak, neke od bitnih stvari o kojima morate da vodite računa su:



  • pišite pismeno i gramatički ispravno 
  • vodite računa o interpunkciji
  • proverite da li u tekstu ima tipfelera (grešaka u kucanju)
  • ne preterujte sa detaljima
  • potrudite se da dokument ima dobru strukturu
  • nemojte stavljati fotografiju sa svadbe, žurke ili plaže




Malo komplikovaniji, ali sve češće tražen od strane poslodavaca, je CV u evropskom formatu. Oko njega ima nešto više posla, ali vas na kraju ovog teksta očekuje i mala pomoć.



Zašto baš ja


Sledeći korak je motivaciono pismo. Svaki poslodavac će se pitati zašto da izabere baš vas. Motivaciono pismo treba da ponudi odgovor na to pitanje. Ono što vas izdvaja od ostalih kandidata može da bude znanje koje posedujete, radno iskustvo na sličnom poslu ili projektu, strani jezik koji govorite, rad u nekom specifičnom softveru, pisanje tekstova na blogu... 





Budite originalni, istaknite svoje prednosti. Osim što ste vi prava osoba za firmu, treba da ubedite poslodavca i da je ta firma prava za vas. Naravno, ne zaboravite na spremnost na rad pod pritiskom, multitasking, timski duh, proaktivnost, i ostale moderne osobine koje se uglavnom navode kao poželjne u oglasu kompanije. 



I još nekoliko saveta



  • CV obavezno treba da sadrži kontakt podatke: telefon, adresu, e-mail
  • E-mail adresa treba da bude vaša lična
  • Ukoliko imate profil na društvenim mrežama (Facebook, LinkedIn) možete staviti linkove ka njima


Pošto znamo koliko je potraga za poslom zahtevna, i da svaki savet i pomoć na tom putu dobro dođu, rešili smo da vam bar malo olakšamo. Svaki novi pratilac, koji se pridruži našem blogu do 15.11.2014. dobiće urađen CV u evropskom formatu.


Šta treba da uradite? Treba da preko Google naloga postanete pratilac našeg bloga. Zatim, u komentaru ostavite svoju mail adresu, na koju vas možemo kontaktirati kako biste nam dostavili podatke za CV. U roku od 3-5 dana dobićete dokument na mail.


Srecno!


3 коментара: